Welke Tips Kan Ik Gebruiken Om Mijn Boekhouding Goed Op Orde Te Houden?

Spread the love

In een bedrijf moeten alle inkomsten en uitgaven worden geregistreerd. Een onderneming die is opgenomen in het handelsregister, b.v. een BV, is verplicht om dubbel boekhouden in te voeren. Aan de andere kant hoeven solitaire handelaren die geen handelsvergunning hebben over het algemeen niet te worden dubbel geboekt. In de regel geldt dit ook voor alle freelancers en eigenaren van kleine bedrijven. Deze hoeven alleen de contante ontvangsten en uitgaven te registreren. Dit kan op een klassieke manier worden gedaan met pen en papier of met software. Bekijk deze software op de site van boekhoudpakket-vergelijken.nl/

Welke variant u ook kiest, het is altijd heel belangrijk om vanaf het begin orde in uw systeem te brengen. Anders kan het aan het eind van het jaar erg moeilijk zijn om winsten en verliezen correct te vergelijken en te evalueren. Omdat de meeste ondernemers niet altijd bekend zijn met de boekhouding en zichzelf daarom niet vertrouwen, wordt hiervoor een externe accountant ingehuurd. Ook kun je zelf aan de slag gaan door te kijken naar een boekhoudprogramma op https://boekhoudpakket-vergelijken.nl/boekhoudprogramma/

Tip 1: Neem Zelf De Boekhouding Over Of Overhandig Hem?

Beslis al bij de stichting of u de boekhouding aan externe accountants / belastingconsulenten wilt geven of dat u dit zelf wilt overnemen. Externe providers zijn meestal duur en de moeite waard alleen vanaf een bepaalde verkooplimiet. Als u kiest voor de goedkopere optie Doe-het-zelf, gebruik dan een boekhoudsoftware die het beste bij uw bedrijf past. Het moet software zijn die niet te vol is met functionaliteit, maar toch voldoende biedt om te voldoen aan wettelijke vereisten. Zo kunt u de financiën van uw bedrijf overnemen en de controle houden.

Tip 2: Foutloze Facturen

Onderzoekt met name ontvangen facturen, anders kunnen zich moeilijkheden voordoen bij het aftrekken van de voorbelasting. Ontvangen (en ingeleverde) facturen moeten foutvrij zijn. Elke factuur moet minstens de volgende elementen bevatten:

  • Naam en adres van het bedrijf en de klant of begunstigde
  • Factuurdatum
  • Factuurnummer (uniek)
  • BTW nummer of USt.-ID
  • Tijdstip van dienstverlening en hun vergoeding

Tip 3: Kijk Goed Wat Voor Bedrijf Je Hebt En Wat Er Normaal Is Voor Een Boekhouding

Controleert bij de oprichting precies of u gebruik wilt maken van de regelgeving voor kleine bedrijven volgens §19 van de wet op de omzetbelasting (UStG). Deze verordening kan alleen onder bepaalde voorwaarden worden gebruikt en vergemakkelijkt de boekhouding. Hier kan een belastingconsulent informatie geven. Als je na een paar jaar besluit, kan het moeilijk zijn.


Spread the love

Comments are closed.