Hoe Werkt Een Energieconsulent In Duitsland

Spread the love

Krijg grip op hoge energiekosten en benut besparingspotentieel: dit wordt steeds belangrijker in het midden- en kleinbedrijf (MKB). Maar veel verantwoordelijke mensen vrezen veel tijd en moeite. Degenen die zichzelf willen ontlasten, betrekken een energieconsulent – en krijgen het leeuwendeel van de kosten terug van de staat. Erg handig wanneer je iedere maand weer flink wat geld moet overmaken naar de energiemaatschappij.

Wat Doet Een Energieconsulent?

Haar kerntaken zijn het blootleggen van zwakke punten in het bedrijf en het besparingspotentieel. Een energieadviseur start vanuit twee uitgangspunten: enerzijds de gebouwen en voorzieningen zelf, anderzijds het gedrag van de gebruikers. Het grote voordeel vanuit het oogpunt van de bedrijven is dat energieconsulenten hen ontslaan van de professionele en administratieve taken.

Toch wat tijd over? We raden het je aan om toch even wat zakelijke energie aanbiedingen middels een energievergelijker te bekijken. Je hebt binnen 2 minuten gezien of je op dit moment teveel betaald voor je energierekening.

Hoe Gaat Dit In Zijn Werk?

Een goede energieconsulent maakt gebruik van een gestructureerd proces om de bedrijfskosten zo laag mogelijk te houden. De belangrijkste stappen in dit proces:

Efficiency Check

Hoe groter het potentieel voor het verhogen van de efficiëntie, hoe meer energieconsulten loont. In het begin moet er daarom altijd een eerste vergadering op de site zijn, gevolgd door een efficiëntiecheck, zoals aangeboden door MVV. Het eerste interview met een expert is volledig gratis. Kosten voor deze efficiencycontrole worden alleen gemaakt als er voldoende hoge besparingsmogelijkheden zijn die binnen 3 jaar hun vruchten afwerpen.

Het verzamelen van gegevens

De energieadviseur voert een inspectie ter plaatse uit en krijgt een uitgebreid beeld van de operationele processen. Hij neemt alle bestaande gegevens over. Tegelijkertijd analyseert hij de bestaande leveringscontracten en facturen van de energiepartners.

Aanbevelingen

Op basis hiervan wordt een adviesrapport met concrete aanbevelingen opgesteld. Het geeft een overzicht van de mogelijke maatregelen: van het vervangen van “energieslurpers” door lage investerings- en constructiemaatregelen of opleiding van werknemers. Van bijzonder belang is de evaluatie van welke maatregelen economisch verantwoord zijn. Dit maakt een snelle en efficiënte beslissing mogelijk, waarbij de implementatie de moeite waard is voor het bedrijf.

Aanvraag voor financiering

Het Federaal Bureau voor Economie en Exportcontrole (BAFA) bevordert energie consultancy in middelgrote bedrijven met maximaal 6.000 euro. De energieconsulent kent de mogelijkheden en werkt samen met het bedrijf om uit te zoeken of BAFA-financiering kan worden gebruikt voor verdere financiering. Hij helpt ook bij het samenstellen van de documenten en het invullen van de aanvragen om de klant volledig te ontlasten.

Bedrijven moeten ook hun latere implementatie in de gaten houden bij het kiezen van de energieadviseur. Omdat het bij grotere bedrijven of complexe randvoorwaarden loont om de consultant te betrekken bij de realisatie van het ontwikkelde energieconcept.

Een Energieconsulent Is Dus Zeker Een Goede Optie

Verminder uw eigen inspanningen, haal een duidelijke plannings basis en gebruik een aantrekkelijke overheidssteun: overtuigende redenen pleiten ervoor om een ​​energieadviseur aan boord te krijgen. Het is raadzaam om een ​​kijkje te nemen en een gekwalificeerde en competente energieadviseur te selecteren. Als eerste stap is een evaluatie van de behoeften zoals MVV met de efficiëntie check met gegarandeerd gratis succes de moeite waard .


Spread the love

Comments are closed.